Χωρίς κατηγορία

The Family Games: 5 δραστηριότητες για όλη την οικογένεια που οξύνουν το νου, τονώνουν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Η σύγχρονη εποχή και οι τρελοί εργασιακοί ρυθμοί δυστυχώς συχνά αφήνουν πολύ λίγο χρόνο για ουσιαστικές οικογενειακές στιγμές και πραγματικά ποιοτικό χρόνο για όλη την οικογένεια. Μπορεί τα πράγματα να είναι έτσι, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να θέσουμε μία «οικογενειακή ρουτίνα» άσκησης, παιχνιδιού ή δραστηριοτήτων, που να εξασφαλίζει το πολυπόθητο family time, έστω κι αν αυτό μπορεί να συμβεί μόλις μία φορά την εβδομάδα για μία ώρα επί παραδείγματι. Ο οικογενειακός χρόνος ισχυροποιεί τους δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας, ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών που έτσι γνωρίζουν πως οι γονείς τους τα θέτουν ως προτεραιότητα, μας βοηθάει να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον ουσιαστικά και μας δίνει την ευκαιρία να χτίσουμε πολύτιμες οικογενειακές αναμνήσεις, όσο τα παιδιά μας είναι ακόμη μικρά και θέλουν τόσο πολύ να περνάνε χρόνο μαζί μας.

 

1.Ραντεβού την Κυριακή!

Είναι αλήθεια πως για τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια συνήθως η Κυριακή είναι η μόνη μέρα που εξασφαλίζει αρκετό ελεύθερο χρόνο για οικογενειακές δραστηριότητες. Μεταμόρφωσε λοιπόν την Κυριακή σας σε #SundayFunday εισάγοντας νέες «περιπέτειες» κάθε φορά διαφορετικές μεταξύ τους. Πχ. τη μία Κυριακή μπορεί να μαγειρέψει ένα φαγητό η μαμά με τα παιδιά και την άλλη Κυριακή ο μπαμπάς με τα παιδιά και μετά να ψηφίσετε ποια συνταγή ήταν η καλύτερη. Έτσι τα παιδιά θα μάθουν να δημιουργούν και να βοηθάνε στην κουζίνα και ταυτόχρονα θα διασκεδάσουν με την ευγενή άμιλλα μεταξύ των γονιών, που θα έχουν περάσει δημιουργικό χρόνο μαζί τους.

 

2.Οικογενειακές βραδιές

Μία φορά την εβδομάδα μπορείτε να τη θεσπίσετε ως βραδιά για επιτραπέζια και να γίνει μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας. Υπάρχουν άπειρα επιτραπέζια παιχνίδια για κάθε ηλικία και για όλη την οικογένεια, που θα σας βοηθήσουν να περάσετε υπέροχο ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσετε τους δεσμούς σας, κάνοντας κάτι διαφορετικό από την εύκολη λύση του να δείτε τηλεόραση όλοι μαζί. Η ενίσχυση της λεκτικής επικοινωνίας σε μία οικογένεια κάνει πραγματικά θαύματα τόσο για την ψυχολογία των μικρών όσο και των μεγάλων.

 

3.Σπορ για όλους

Η άθληση είναι γνωστό πως είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα υγιές σώμα και ένα ισορροπημένο πνεύμα. Πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες που όλοι λίγο πολύ βρίσκουμε για να γράψουμε τα παιδιά μας, μπορείτε να βρείτε ένα σπορ που να αρέσει σε όλους και να το κάνετε όλοι μαζί. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο, αφού το βασικό για τα παιδιά είναι να νιώσουν πως τα συμπεριλαμβάνουμε στις «ενήλικες» δραστηριότητές μας και πως τα υπολογίζουμε ως ίσους. Έτσι πολύ απλά μπορείτε δύο φορές την εβδομάδα να βγαίνετε μαζί για τρέξιμο, για ποδήλατο, για πατίνια ή για μπάσκετ. Αυτό θα έχει τεράστιες ευεργετικές ιδιότητες τόσο για τους μικρούς, που θα μάθουν να λειτουργούν ως ομάδα με τους γονείς, όσο και για τους μεγάλους, που λίγη άσκηση στη ζωή τους σίγουρα θα τους κάνει καλό τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

 

4.Book Club

Όσο κι αν ακούγεται αστείο, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας προσωπική και οικογενειακή «λέσχη ανάγνωσης». Ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών και τα ενδιαφέροντά τους, μπορείτε να επιλέγετε ένα βιβλίο που θα τους διαβάζετε εσείς δυνατά μία φορά την εβδομάδα και μετά θα συζητάτε για το περιεχόμενό του ή, εάν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, μπορείτε να διαβάζετε όλοι το ίδιο βιβλίο και να συζητάτε πάνω σε αυτό σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι και εσείς και τα παιδιά σας θα μάθετε νέα πράγματα και θα έχετε κοινά σημεία αναφοράς στη συζήτηση, ενώ παράλληλα τα τέκνα σας παίρνουν και το καλό παράδειγμα και μία διασκεδαστική αφορμή να μην είναι κολλημένα στην οθόνη όλη μέρα, κάθε μέρα.

 

5.Μάθετε μία νέα ξένη γλώσσα μαζί

Το διαδίκτυο μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας σε αυτό το project. Όμως αντί να βλέπετε βιντεάκια στο YouTube, να παίζετε video games, να ψωνίζετε ρούχα για εσάς και παιδικά ρούχα online ή να ψάχνετε για gadgets ή παιδικά ρούχα μέχρι 10 ευρώ , σε αυτήν την περίπτωση θα μάθετε όλοι μαζί μία ξένη γλώσσα. Δεν εννοούμε φυσικά να δώσετε για πτυχίο, αλλά να μάθετε επί παραδείγματι τα νούμερα ή το αλφάβητο ή κάποιες βασικές λέξεις σε μία ξένη γλώσσα που τα παιδιά σας βρίσκουν ενδιαφέρουσα και ίσως να τους οξύνετε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον λέγοντας πως κάποτε εάν ταξιδέψετε όλοι μαζί σε αυτή τη χώρα θα σας φανούν χρήσιμες οι νέες σας γνώσεις. Έτσι θα μάθετε όλοι κάτι νέο, θα προκαλείτε ο ένας τον άλλον και επίσης μπορεί αυτό να γίνει αφορμή για ένα ωραίο οικογενειακό ταξίδι στο εξωτερικό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *