Χωρίς κατηγορία

Παιδί και Υγεία: Πώς να προφυλάξω το παιδί μου από τις ιώσεις και τις γρίπες;

Είναι γεγονός πως φέτος ο Covid έχει «μονοπωλήσει» το ενδιαφέρον μας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνεχίζουν να υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες ιώσεις και γρίπες που ταλανίζουν κάθε χρόνο γονείς και παιδιά. Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, το μοναδικό «καλό» της πανδημίας είναι πως, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την αποφυγή της διασποράς του ιού, περιορίστηκαν και όλες οι υπόλοιπες κολλητικές ασθένειες. Όμως ο Φεβρουάριος παραμένει ο κατεξοχήν μήνας ασθενειών για μικρούς και μεγάλους και, ειδικά με την επιστροφή στα σχολεία μετά το παρατεταμένο lockdown, καλό είναι να προσέξουμε τα παιδιά μας λίγο παραπάνω. Με αυτό δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση αποκλειστικά τα χοντρά παιδικά ρούχα ή τις ζεστές παιδικές πιτζάμες, αφού στην πραγματικότητα τα παιδιά «κρυώνουν» πολύ πιο δύσκολα από εμάς. Το μυστικό για υγιή παιδιά είναι πρωτίστως ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και εν συνεχεία μερικές μικρές πρακτικές συμβουλές, που εύκολα μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα της οικογένειάς μας.

 

5 Συμβουλές για Προστασία από Ιώσεις και Γρίπες

 

1.Ισχυρό Ανοσοποιητικό

Πρόκειται για το προφανές φυσικά, αλλά ένα ισχυρό ανοσοποιητικό είναι πολύ πιο εύκολο να χτιστεί από όσο πιστεύουμε. Πρώτο και βασικό βήμα είναι μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, αποτελούμενη από πολλά φρούτα και λαχανικά, κόκκινο κρέας, λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς κάθε ημέρα. Είναι σημαντικό επίσης τα παιδιά να καταναλώνουν πολλά και μικρά γεύματα, για να διατηρούν τον οργανισμό τους σε εγρήγορση και να μην πέφτουν οι άμυνες του. Η άθληση είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για έναν γερό οργανισμό και ειδικά τώρα, που τα παιδιά έχουν κλειστεί πολύ σπίτι, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Ακόμη και απλώς 1 ώρα περπάτημα την ημέρα, μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα στην υγεία, τον οργανισμό αλλά και την ψυχολογία μικρών και μεγάλων.

 

2.Πλύσιμο Χεριών

Μπορεί φέτος το πλύσιμο των χεριών να έχει γίνει η δεύτερη φύση μας, όμως αυτός ήταν πάντα ο κατεξοχήν τρόπος για να κρατήσουμε μακριά ιούς και μικρόβια. Πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά κάθε ηλικίας πόσο σημαντικό είναι να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σωστά με σαπούνι και ζεστό νερό, ενώ πρέπει να αποτελεί το πρώτο πράγμα που κάνουν μπαίνοντας στο σπίτι. Ταυτόχρονα και εμείς ως γονείς δεν αρκεί να τα λέμε, αλλά πρέπει πάντα πρώτοι να δίνουμε το σωστό παράδειγμα στα μικρά μας.

 

3.Αλλαγή Ρούχων

Τα ρούχα μας κουβαλούν πολύ περισσότερα μικρόβια από όσο μπορούμε να πιστέψουμε. Έτσι είναι απαραίτητο τα παιδιά να αλλάζουν ρούχα αμέσως μόλις μπουν στο σπίτι μετά το σχολείο ή τις δραστηριότητες ή το πάρκο, καθώς έτσι ακριβώς μεταφέρονται οι ιοί και τα μικρόβια στα τραπέζια, τα κρεβάτια και τους χώρους του σπιτιού. Το ίδιο και περισσότερο ισχύει φυσικά και για τα παπούτσια μας, τα οποία καλό είναι να μένουν στην πόρτα του σπιτιού, και όχι για να μη χαλάσουμε το παρκέ, αλλά για να μην φέρουν μέσα στο σπίτι ότι έχουν «κουβαλήσει» από έξω από αυτό.

 

4.Πολλά Υγρά και Καλός Ύπνος

Ένας καλά ενυδατωμένος και ξεκούραστος οργανισμός είναι πολύ πιο πιθανό να απωθήσει μία γρίπη ή μία ίωση από ότι ένας αφυδατωμένος και κουρασμένος οργανισμός. Φροντίζουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και να κοιμούνται νωρίς τη νύχτα, καθώς ο πιο ποιοτικός ύπνος είναι αυτός των πρώτων βραδινών ωρών, μεταξύ 10 και 2, όταν και εκκρίνεται στο μέγιστο η αυξητική ορμόνη.

 

5.Σωστή Ενημέρωση

Τα παιδιά μας ακόμη και σε αρκετά νεαρή ηλικία είναι ικανά να καταλάβουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσα εμείς νομίζουμε. Έτσι οφείλουμε να εξηγούμε στα μικρά μας γιατί πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους, γιατί πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, γιατί δεν πρέπει να μοιράζονται το ποτήρι ή το καλαμάκι ή το πιρούνι τους με άλλα παιδάκια, γιατί πρέπει να βήχουν μέσα στον αγκώνα τους, γιατί δεν πρέπει να αγκαλιάζουν και να φιλούν τους φίλους τους όταν είναι άρρωστοι κλπ. Γενικά πρέπει να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε συμμέτοχους στις δικές μας γνώσεις, ώστε να καταλάβουν τι πρέπει να προσέχουν και γιατί, και όχι να νιώθουν πως υποχρεώνονται σε κανόνες που δεν κατανοούν και άρα δεν θέλουν να ακολουθήσουν. Πρέπει να προσέξουμε όμως οι επεξηγήσεις να είναι απλές και μετρημένες, ώστε να μην έχουμε το επίσης επικίνδυνο αποτέλεσμα ενός «μικροβιοφοβικού» παιδιού.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *