Χωρίς κατηγορία

Διατροφή και Θηλασμός: 10 συμβουλές διατροφής για τη μαμά που θηλάζει.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το βρέφος είναι αδιαμφισβήτητα από ιατρούς και επιστήμονες, αλλά και για τις ίδιες τις μαμάδες, οι οποίες εφόσον θηλάζουν διευκολύνονται σημαντικά στην καθημερινότητα των πρώτων μηνών του βρέφους, αφού δεν ταλαιπωρούνται με αποστειρώσεις και αποστειρωτές, μπιμπερό, θερμαντήρες και βραστά νερά, γάλατα σε σκόνη και θερμοκρασίες γάλακτος. Το μητρικό γάλα είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και πάντα εύκαιρο για το μωράκι που τόσο το έχει ανάγκη. Όμως απαιτεί και ο θηλασμός τη διατροφική του ενίσχυση, ώστε το γάλα της μαμάς να είναι άφθονο και άκρως θρεπτικό για το βρέφος, ιδίως τον πρώτο καιρό που τρέφεται μόνο με αυτό. Άλλωστε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι ευεργετική και για τον ίδιο τον οργανισμό της λεχώνας, που έτσι αποφεύγει τα ανθυγιεινά και περιττά, έχει περισσότερη ενέργεια και ξαναβρίσκει ταχύτερα την προ-παιδιού γραμμή της. Μην ξεχνάς πως με το θηλασμό καις περίπου 600-700 θερμίδες την ημέρα, αν σε αυτό προσθέσεις και τις βόλτες για τα πρώτα ψώνια του μωρού, όπως τα βρεφικά ρούχα για νεογέννητα, τα βρεφικά φορέματα και τα βρεφικά ρούχα για αγόρια, τότε σίγουρα θα χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης πριν καν το καταλάβεις! Παρακάτω θα βρεις 10 απλές, κατανοητές και πολύ πρακτικές συμβουλές για ακόμη καλύτερη εμπειρία θηλασμού, τόσο για εσένα όσο και για το νέο μέλος της οικογένειάς σου.

 

10 Διατροφικές Συμβουλές για τη Θηλάζουσα Μαμά

 

1.Κατανάλωσε όλες τις τροφές σε μικρές ποσότητες.

Πέρα από κάποια πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα που θα σου πει ο παιδίατρος να αποφύγεις για ειδικούς λόγους, καλό είναι να μην αποκλείεις τίποτα από τη διατροφή σου. Παράλληλα βέβαια είναι σημαντικό να μην το παρακάνεις με κανένα τρόφιμο. Η ποικιλία τροφών σε μικρές ποσότητες βοηθά και εσένα και το παιδί να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα συμβάλλει στη «γνωριμία» του εμβρύου με τα φαγητά, που υπάρχουν σε ίχνη στο γάλα σου. Έτσι και το στομαχάκι του και το έντερό του «εκπαιδεύονται» για τη μετέπειτα κανονική τους επαφή με την τροφή και μαθαίνει στην ποικιλία γεύσεων και οσμών.

 

2.Τρώγε πλήρη γαλακτοκομικά.

Συχνά θεωρούμε πως τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά είναι πιο ελαφρά, όμως το θέμα είναι πως στερούνται των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D, που είναι απαραίτητες για έναν υγιή οργανισμό.

 

3.Προτίμησε τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Τα δημητριακά ολικής και βοηθούν ως ενδιάμεσα σνακ για να παίρνουμε ενέργεια και βιταμίνες τόσο από αυτά τα ίδια όσο και από το γάλα που τα συνοδεύει και περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου μαμάς και παιδιού.

 

4.Κατανάλωσε εσπεριδοειδή αλλά με μέτρο.

Τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, γεγονός απαραίτητο για τη νέα μητέρα. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, λόγω του όξινου χαρακτήρα τους που μπορεί να ενοχλήσει το μωρό.

 

5.Πιες τουλάχιστον 10 ποτήρια/φλιτζάνια υγρά καθημερινά.

Πέρα από άπλετο νερό που είναι άκρως απαραίτητο σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού (και γενικά!), όσα περισσότερα υγρά καταναλώνεις τόσο περισσότερο ενισχύεις την παραγωγή γάλακτος. Πάντα όταν θηλάζεις να έχεις δίπλα σου νερό, χαμομήλι ή κάποιο άλλο χαλαρωτικό ρόφημα, για να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός σου.

 

6.Μαγείρεψε συχνά σούπες.

Οι σούπες, ιδίως η κοτόσουπα και η κρεατόσουπα, σε βοηθούν να παίρνεις υγρά με τον πιο θρεπτικό τρόπο, αφού είναι γεμάτες με θρεπτικά στοιχεία, πρωτεΐνες, βιταμίνες κλπ. Ταυτόχρονα αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος και ενισχύουν την ποιότητά του.

 

7.Απόφυγε το σπανάκι, τα παντζάρια και το λάχανο.

Γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κάποιες ρίζες και βολβοί δεν χωνεύονται εύκολα από το μωρό και έχουν κατηγορηθεί πως ενισχύουν τους κολικούς. Δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά καλό είναι τα συγκεκριμένα τρόφιμα να καταναλώνονται σε πολύ μικρή ποσότητα.

 

8.Μην ξεχνάς να τρως λιπαρά ψάρια και κόκκινο κρέας.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, η γόπα και η ζαργάνα, είναι πλούσια σε Ω3 Λιπαρά Οξέα που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους. Καλό είναι να τρως λιπαρά ψάρια σίγουρα 1 φορά την εβδομάδα, καθώς και κόκκινο κρέας 2 φορές την εβδομάδα για να ενισχύσεις τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σου.

 

9.Πες όχι σε αναψυκτικά, καφέ και τσάι.

Εντάξει δεν χρειάζεται να τα κόψεις εντελώς, αλλά καλό είναι να περιορίσεις αρκετά την κατανάλωσή τους, καθώς περιέχουν παράγοντες και στοιχεία, όπως καφεΐνη, τεΐνη κλπ που προκαλούν εκνευρισμό στο βρέφος, και κατ΄ επέκταση και σε εσένα αφού δεν θα κοιμάται καλά και έτσι θα μένεις και εσύ ξύπνια.

 

10.Απόφυγε τη σόγια και τη ζάχαρη.

Η σόγια είναι πλούσια σε φυτο-οιστρογόνα, τα οποία περνούν στο γάλα σου και μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές στο βρέφος. Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη, που δεν γίνεται να την κόψεις εντελώς, όμως πρέπει να την περιορίσεις αρκετά, καθώς συνδέεται με εκνευρισμό στα μωράκια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *