Χωρίς κατηγορία

Αποτελεσματικός Γονέας: 5+1 τρόποι να γίνεις πιο αποτελεσματική στη διάδραση με τα παιδιά σου.

Αποτελεσματικός Γονέας

Δεν υπάρχει γονιός, και ιδίως μητέρα, που να μη θέλει το καλύτερο για τα παιδιά της. Όμως τα πράγματα από τη θεωρία στην πράξη διαφέρουν σημαντικά και όλοι πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνουμε μεν το καλύτερο που μπορούμε, αλλά συχνά πυκνά να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό μας κουράζει και μας συγχύζει και μας κάνει να αισθανόμαστε ανεπαρκείς, που είναι το χειρότερο συναίσθημα για κάθε γονέα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι και εάν είναι αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στη ζωή μας και πόσω μάλλον όταν το «project» είναι η ανατροφή των παιδιών μας. Παρακάτω θα βρεις ορισμένους πρακτικούς τρόπους και tips για να μπορείς να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητά σου και να δεις σταδιακά να πιάνουν περισσότερο τόπο οι κόποι και τα λόγια σου.

 

5+1 Τρόποι Να Γίνεις πιο Αποτελεσματικός Γονιός

 

1.Συνέπεια, Συνέπεια και πάλι Συνέπεια.

Η συνέπεια και η σταθερότητα στο λόγο και τις πράξεις μας ως γονείς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη σωστή ανατροφή των παιδιών μας. Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να κλονίσεις την εμπιστοσύνη του παιδιού σου σε εσένα (και άρα και στον κόσμο του, αφού όταν είναι μικρό εσύ είσαι ο καθρέπτης της κοινωνίας ολόκληρης γι’ αυτό) από το να μην είσαι συνεπής σε αυτά που λες. Έτσι, εάν πχ. του έχεις απαγορεύσει να βλέπει tablet πριν πέσει για ύπνο, πρέπει να τηρήσεις αυτήν την απαγόρευση ακόμη και όταν είσαι πτώμα ή έχεις απίστευτα πολλή δουλειά ή πονάει το κεφάλι σου ή οτιδήποτε άλλο. Αντίστοιχα, εάν του έχεις υποσχεθεί πως θα παίξετε επιτραπέζιο το Σάββατο, πρέπει να το κάνεις ο κόσμος να χαλάσει, έστω και για 30 λεπτά, ακόμη κι αν πνίγεσαι στις δουλειές. Όταν το παιδί ξέρει πως θα τηρήσεις το λόγο σου, στο καλό και στο κακό, σε σέβεται και γνωρίζει πως αυτό που λες πρέπει να γίνει, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά σου ως γονέα.

 

2.Μάθε να Διαλέγεις τις Μάχες σου.

Όπως και στη ζωή, έτσι και στο μεγάλωμα των παιδιών όλα τα πράγματα δεν είναι εξίσου σημαντικά. Δεν μπορείς να έχεις ακριβώς την ίδια αντίδραση για το αν το παιδί σου θέλει να περπατάει ξυπόλητο με το αν θέλει να βάλει το χέρι του στην πρίζα. Για να μπορείς να εισακούγεσαι και να έχει αποτέλεσμα ο λόγος σου, θα πρέπει να μάθεις να επιλέγεις τις μάχες που αξίζει να δώσεις. Σκέψου πάντα τι είναι πιο σημαντικό για εσένα και το παιδί και δώσε βάση σε αυτό, ενώ άσε και μερικά πράγματα να περάσουν χωρίς να σχολιαστούν. Κανένα παιδί άλλωστε δεν μπορεί να πειθαρχεί σε όλα τα πράγματα που του ζητούν οι γονείς του, έτσι αν η κόρη σου θέλει να πάει μια μέρα στο σχολείο με το αγαπημένο της καλό φόρεμα, δεν θα χαλάσει και ο κόσμος…

 

3.Επανάληψις, Μήτηρ Πάσης Μαθήσεως

Μπορεί να είναι απίστευτα κουραστικό για εσένα, όμως -δυστυχώς ή ευτυχώς- ο μόνος τρόπος ώστε το παιδί να μάθει κάτι και να το κάνει κτήμα του είναι η επανάληψη. Και δεν εννοούμε μόνο τα μαθήματα του σχολείου. Εάν το παιδί σου επιμένει να αφήνει τα παπούτσια του πεταμένα στο διάδρομο, πρέπει, για τις 300 φορές που θα το κάνει, εσύ να το βάλεις να τα μαζέψει 301. Η επιμονή και η υπομονή από πλευράς σου είναι ο μόνος τρόπος για να είσαι αποτελεσματική.

 

4.Εστίασε στην Επιθυμητή Συμπεριφορά του Παιδιού

Όλοι μας έχουμε την τάση να εστιάζουμε πάντα στις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών μας, αντί να επικεντρωνόμαστε στις θετικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασκούμε διαρκώς κριτική, αντί να επιβραβεύουμε τις σωστές πράξεις. Δοκίμασε να «τσακώνεις» το παιδί σου, όταν κάνει κάτι καλό και να το επαινείς μετά παρρησίας για την καλή του συμπεριφορά. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και θα το κάνει να θέλει να συνεχίσει να εισπράττει επαίνους από εσένα, επαναλαμβάνοντας τις επιθυμητές πράξεις και συμπεριφορές.

 

5.Έγκλημα και Τιμωρία

Η τιμωρία με τη μορφή της «στέρησης δικαιωμάτων» είναι εξαιρετικά αποτελεσματική μέχρι κάποια ηλικία, αρκεί να φυλάσσεται για όταν πραγματικά χρειάζεται και όχι να γίνεται καραμέλα με το παιδί να νιώθει συνέχεια τιμωρημένο. Όταν το παιδί προβεί σε πράξεις ή συμπεριφορές που πραγματικά δεν επιτρέπονται για εσένα και το σπίτι σας, τότε θα πρέπει να του εξηγήσεις με λόγια και αναλυτικά γιατί θα του στερήσεις κάτι που του αρέσει (πχ. σήμερα δεν θα φας γλυκό, γιατί έκανες αυτό και αυτό). Φυσικά αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από την εξήγηση πως θα του επιστραφεί αυτό που του στερείς σε άμεσο χρόνο (αύριο, μεθαύριο κλπ) εφόσον δεν ξαναγίνει η μη επιθυμητή πράξη, καθώς τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου όπως εμείς και οι πολύ μακροπρόθεσμες τιμωρίες τα μπερδεύουν και τα συγχύζουν.

 

+1.Αποδέξου και Τα Δικά σου Όρια.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς πως κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι τέλειος και πως όλοι κάνουμε λάθη και έχουμε αδυναμίες. Γι’ αυτό και εσύ θα πρέπει να αποδέχεσαι πως έχεις και εσύ τα όρια σου, να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σου και από τα παιδιά σου και να θυμάσαι πως πέρα από γονιός είσαι και άνθρωπος. Μην ξεχνάς ποτέ πως «καλός γονιός είναι μόνο ο ευτυχισμένος γονιός»!

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *