Χωρίς κατηγορία

Ισχυρό Ανοσοποιητικό: 10 τροφές που θα ισχυροποιήσουν την άμυνα του οργανισμού των παιδιών μας.

Ο Ιανουάριος μαζί με το Φεβρουάριο είναι οι κατεξοχήν μήνες της έξαρσης των ιώσεων ακόμη και σε κανονικές συνθήκες. Ειδικά όμως φέτος με την επιστροφή των μικρών μας στα σχολεία μετά από τόσο καιρό παραμονής στο σπίτι λόγω του lockdown, το ανοσοποιητικό τους χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη τόνωση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να κρατήσει μακριά ιούς και μικρόβια. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή καθώς και η συστηματική άσκηση είναι οι βασικοί πυλώνες ενός γερού οργανισμού και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και, αντίθετα από ότι πίστευαν οι παλιοί, τα χοντρά παιδικά μπουφάν ή οι ζεστές παιδικές ζακέτες δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να κρατήσεις τα μικρά σου μακριά από τις ιώσεις. Εννοείται πως καλό είναι να μην τα αφήνεις να κρυώσουν και να τα ντύνεις σωστά, αλλά το πιο βασικό είναι να χτίσεις το ανοσοποιητικό τους εκ των έσω. Παρακάτω θα βρεις 9 +1 τροφές για ισχυρό οργανισμό και μία νέα σχολική σεζόν χωρίς ιώσεις, πυρετούς και ενοχλητικές ασθένειες.

 

10 Τροφές για Γερό Ανοσοποιητικό

 

1.Αβοκάντο

Πέρα από εξαιρετικά νόστιμο, το εξωτικό αβοκάντο που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει φοβερή δόξα στη χώρα μας είναι βασική πηγή Βιταμίνης Ε (ισχυρή αντιοξειδωτική δράση) και Βιταμίνης Β6 που βοηθά στο σχηματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και το κρατά σε εγρήγορση. Επίσης είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ω3 και βοηθά τον οργανισμό να απορροφά καλύτερα τα ευεργετικά συστατικά των υπόλοιπων τροφών που καταναλώνει το παιδί. Μπορείς να του το δώσεις ως φρούτο ή να το συμπεριλάβεις σε γλυκά και αλμυρά σνακ.

 

2.Μπρόκολο

Είναι κοινό μυστικό πως το μπρόκολο είναι θαυματουργό για μικρούς και μεγάλους, απλώς το θέμα είναι πως αν ξεκινήσεις να το δίνεις στο παιδί από μικρή ηλικία μετά θα το συνηθίσει και θα το αγαπήσει για όλη του τη ζωή, αντλώντας στο μάξιμουμ τις κορυφαίες ευεργετικές του ιδιότητες. Το μπρόκολο είναι γεμάτο στοιχεία που ισχυροποιούν το οργανισμό, όπως την απαραίτητη Βιταμίνη C σε μεγάλη συγκέντρωση, αλλά και Βιταμίνες Α και Ε, ενώ είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικά.

 

3.Αμύγδαλα και Καρύδια

Οι ξηροί καρποί γενικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί για το ανοσοποιητικό παιδιών και ενηλίκων, απλώς θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως το παιδί δεν έχει αλλεργία σε κάποιο ξηρό καρπό πριν τον εισάγεις στη διατροφή του. Ειδικά τα καρύδια και τα αμύγδαλα -τα οποία υπόψιν συστήνονται και κατά το θηλασμό για ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού μαμάς και βρέφους- είναι ανοσοποιητικοί θησαυροί. Τα καρύδια είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για έναν γερό οργανισμό και βοηθητικά για την απορρόφηση των λιπών ευεργετικών συστατικών τροφών, και τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με Βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, ένα ισχυρό δίδυμο που τονώνει σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να αμύνεται ενάντια στους εχθρούς του.

 4.Σταφίδες

Τα ξερά φρούτα γενικότερα και οι σταφίδες ειδικότερα είναι εξαιρετικές για την ενίσχυση του οργανισμού, αφού είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά και αποτελούν πλούσια πηγή Βιταμίνης C. Μάλιστα η κορινθιακή σταφίδα θεωρείται το κορυφαίο ελληνικό superfood και είναι και πολύ νόστιμη!

 

 5.Ελληνικό Πλήρες Γιαούρτι

Το γιαούρτι προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα γι’ αυτόν προβιοτικά, τα ευεργετικά εκείνα βακτήρια που βοηθούν το σώμα να πολεμήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς στο πεπτικό σύστημα και το έντερο, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης το γιαούρτι είναι πλούσιο σε Βιταμίνη D και πρωτεΐνη, που βοηθούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση όλων των κυττάρων του σώματος. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το γιαούρτι με τα διάφορα επιδόρπια γιαουρτιού, που περιέχουν ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες και περιττά λιπαρά.

 

6.Αυγά

Δεν είναι τυχαίο πως τα αυγά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής διατροφής από πολύ μικρή ηλικία, αφού τα πεντανόστιμα με κάθε τρόπο μαγειρεμένα αυγά είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που προσφέρει απλόχερα στον οργανισμό φυσικές ποσότητες Βιταμίνης D (που συχνά αναγκαζόμαστε να δώσουμε στα παιδιά μας σε μορφή βιταμίνης από το φαρμακείο). Επίσης τα αυγά είναι πλούσια σε Βιταμίνη Β και σελήνιο, συστατικά σημαντικά για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, αφού έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

 

7.Κεφίρ

Το κεφίρ, που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γνωρίζει μεγάλη δόξα στη χώρα μας, είναι ένα είδος ξινόγαλα που όμως έχει υποστεί ζύμωση. Το κεφίρ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις φλεγμονές και τις λοιμώξεις, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, διευκολύνει την πέψη, κρατάει υγιές και ισορροπημένο το εντερικό σύστημα και μάχεται ενάντια στην εμφάνιση άσθματος. Μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο;

 

8.Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά

Γενικά τα λαχανικά είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μικρών και μεγάλων, εφόσον θέλουμε έναν γερό οργανισμό. Όμως ιδίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μεταξύ των οποίων και το σπανάκι, είναι πλούσιες πηγές φολικού οξέος, σιδήρου, βιταμίνης Κ και ασβεστίου, μεταξύ πολλών άλλων ακόμη ευεργετικών στοιχείων. Επειδή τα παιδιά γενικά δυσκολεύονται να καταναλώσουν πράσινα λαχανικά, θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε στη διατροφή τους μέσω έξυπνων σνακ και συνταγών, όπως πχ. kale chips ή pancakes με σπανάκι ή πράσινα smoothies κλπ.

 

9.Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα καμία σχέση δεν έχει με την πατάτα, καταρχάς δεν είναι καν υπόγειος βλαστός αλλά βολβός. Η γλυκοπατάτα στη χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένη, όμως περιέχει πληθώρα σημαντικών στοιχείων για έναν γερό οργανισμό. Είναι πλούσια πληγή Βιταμίνης C και Α, Β5 και Β6, καλίου, μαγγανίου αλλά και Β-Καροτενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού απαραίτητου για ισχυρό ανοσοποιητικό.

 

  10.Νερό!

Το νερό, όσο και αν το θεωρούμε δεδομένο στη ζωή μας, είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο για έναν γερό οργανισμό. Πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 με 1.5 λίτρο νερό την ημέρα για να μπορούμε να έχουμε σωστά επίπεδα υγρασίας και έναν καλά ενυδατωμένο οργανισμό, που δεν απορυθμίζεται και λειτουργεί στην εντέλεια. Οπότε μην ξεχνάς να θυμίζεις στα παιδιά σου να πίνουν νερό και εσύ με τη σειρά σου να δίνεις το καλό παράδειγμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *